Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Εφαρμογή Ορθών Πρακτικών από τη Συγκομιδή ως την Τυποποίηση Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου

  • Ερασιτέχνες, επαγγελματίες και όσους έχουν στόχο την τυποποίηση, την εμπορία, την εξαγωγή και την οργάνωση γευσιγνωσιών
  • Στελέχη εταιρειών παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ελαιόλαδου
  • Στελέχη του χώρου των τροφίμων και της εστίασης
  • Φοιτητές, καλλιεργητές, στελέχη εργαστηρίων, συμβούλους, αλλά και σε όσους θα ήθελαν να αποκτήσουν ολοκληρωμένη γνώση σχετικά με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και την γευσιγνωσία
Πληροφορίες

Διάρκεια Προγράμματος: 2 ημέρες

Μετά το πέρας του εκπαιδευτικού προγράμματος, οι συμμετέχοντες έχουν ολοκληρωμένη γνώση σχετικά με τις κατηγορίες ελαιόλαδων, τις θετικές αλλά και αρνητικές ιδιότητες του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, την ελαιοκαλλιέργεια, την παραγωγή, την ελαιοποίηση, τους διεθνείς κανονισμούς, τις κατηγορίες, τα κριτήρια ποιότητας, το λεξιλόγιο της οργανοληπτικής μεθόδου, την τυποποίηση, την αποθήκευση, τη συσκευασία, τη συντήρηση του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, την επισήμανση στην συσκευασία, αλλά και τις ορθές πρακτικές που πρέπει να εφαρμοστούν στην ελαιοσυγκομιδή, στα ελαιοτριβεία, στην αποθήκευση και στην τυποποίηση προκειμένου να παραχθεί εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας.

Επίσης θα αναλυθούν μέθοδοι αποφυγής οργανοληπτικών ελαττωμάτων, όλες οι ελληνικές ποικιλίες, μέθοδοι οργανοληπτικής αξιολόγησης, θέματα που αφορούν τους καταναλωτές, γευστικές αρμονίες εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου και φαγητού και θέματα που αφορούν τα ελαιοτριβεία και την συμμετοχή τους στην ποιότητα του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου.

Τέλος θα αναφερθούν οι διεθνείς διαγωνισμοί, πως γίνεται η επιλογή και η προετοιμασία συμμετοχής σε εκθέσεις, ενώ ξεχωριστή ενότητα είναι η δημιουργία επισκέψιμων χώρων γευσιγνωσίας μέσω βίντεο και φωτογραφιών με καλές και κακές πρακτικές, από όλο τον κόσμο και μέσω παραδειγμάτων προκειμένου να βοηθηθούν οι συμμετέχοντες ώστε να κατανοήσουν την θεωρία.

Οι μέθοδοι διδασκαλίας που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνουν διαλέξεις, πρακτική εξάσκηση και ομαδική συνεργασία.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συμμετέχοντες καλούνται να διεκπεραιώσουν ομαδικές και ατομικές ασκήσεις και εργασίες, καθώς και role playing exercises που στόχο έχουν την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους (διαχείριση χρόνου, ομαδικό πνεύμα, συνεργασία).

Στο τέλος, ένα τεστ αξιολόγησης και ένα ερωτηματολόγιο ικανοποίησης διανέμονται στους συμμετέχοντες με σκοπό την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της εκπαίδευσής τους και της επίτευξης των σκοπών της.

  • Μέθοδος οργανοληπτικής αξιολόγησης παρθένων ελαιόλαδων σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας
  • Θετικές και αρνητικές ιδιότητες και πως ξεχωρίζονται
  • Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του παρθένου ελαιόλαδου
  • Ορθές πρακτικές καλλιέργειας, συγκομιδής, ελαιοποίησης, αποθήκευσης και τυποποίησης σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας
  • Πως επιλέγουμε και τι προσέχουμε στα ελαιοτριβεία
  • Φιλτράρισμα και μέθοδοι φιλτραρίσματος
  • Αποθήκευση, δεξαμενές, συνθήκες απουσίας οξυγόνου με άζωτο, απαιτήσεις χώρου
  • Ιχνηλασιμότητα
  • Ελληνικές ποικιλίες και ανερχόμενες ελληνικές ποικιλίες
  • Διεθνείς ποικιλίες σε βόρειο και σε νότιο ημισφαίριο
  • Διεθνείς κανονισμοί και κανονισμοί Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας
  • Συσκευασία: νομοθεσία, επιτρεπόμενα υλικά, εμπορικά μεγέθη, καλές και κακές πρακτικές, επιλογή φιάλης
  • Καταναλωτές και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο: πως επιλέγεται και τι προσέχουμε
  • Διατροφική αξία εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου
  • Φαινόλες και ο ρόλος τους
  • Γευστική αρμονία ελαιόλαδου και φαγητού (με παραδείγματα)
  • Επίδραση των χημικών ιδιοτήτων του ελαιόλαδου στην γεύση και στην ποιότητα
  • Διεθνείς Διαγωνισμοί και οι προδιαγραφές τους
  • Πως επιλέγουμε, πως προετοιμαζόμαστε, τι λάθη κάνουμε στις εκθέσεις
  • Απαιτούμενα πρότυπα πιστοποίησης  (ISO 22000, HACCP, BRC κτλ.) και η εφαρμογή τους στα ελαιοτριβεία, στην τυποποίηση, στην αποθήκευση, στη μεταφορά και στην εμπορία του ελαιόλαδου
  • Νομοθεσία ελαιόλαδου
  • Χημικές αναλύσεις που απαιτούν οι κύριες χώρες και στόχοι εξαγωγών
  • Νομοθεσία αποβλήτων
  • Βιολογικό ελαιόλαδο
  • Νομοθεσία ετικέτας (επισήμανση ελαιόλαδου)
  • Εξαγωγές: διεθνείς εμπορικοί όροι, θέματα προώθησης και marketing, ο ρόλος των social media
  • Απαιτήσεις διοργάνωσης γευστικών δοκιμών ελαιόλαδου
  • Ελάχιστες απαιτήσεις και σημεία προσοχής σε επισκέψιμους χώρους
  • Γαστρονομικός τουρισμός
Φόρμα Ενδιαφέροντος
Παρακαλώ συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος

Διαθέσιμα Προγράμματα

10-11/05/2025
Εφαρμογή Ορθών Πρακτικών από τη Συγκομιδή ως την Τυποποίηση Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου

Γιατί να επιλέξετε την BQC

Για την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων επιλέγονται εισηγητές καταξιωμένοι, με μεγάλη γνώση και εμπειρία στο χώρο των Συστημάτων Διαχείρισης και, κατ’ επέκταση, των προτύπων.

Η BQC, αναγνωρίζοντας τις σύγχρονες τάσεις στον τομέα της Κατάρτισης, έχει δημιουργήσει ένα ευρύτατο δίκτυο εμπειρογνωμόνων και εκπαιδευτών σε όλον τον κόσμο, το οποίο χρησιμοποιεί για να προσφέρει γνώσεις και εμπειρία υψηλού επιπέδου στον τομέα της Εκπαίδευσης.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρει η BQC είναι πιστοποιημένα από το Διαπιστευμένο Φορέα Πιστοποίησης Προσωπικού STAREGISTER, μέλος του IPC, παρέχοντας έτσι την δυνατότητα έκδοσης διαπιστευμένων πιστοποιητικών διεθνούς αναγνωρισιμότητας σύμφωνα με το πρότυπο ISO/IEC 17024:2012 σε όσους συμμετέχουν με επιτυχία σε αυτά.

Προτεινόμενοι Συνδυασμοί Πιστοποίησης

...