Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Εφαρμογή Ορθών Πρακτικών από τη Συγκομιδή ως την Τυποποίηση Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου

Elaiolado OliveOil
  • Ερασιτέχνες και επαγγελματίες, σε όσους έχουν στόχο την τυποποίηση, εμπορία και εξαγωγή ή την οργάνωση γευσιγνωσιών, σε στελέχη εταιρειών παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ελαιόλαδου
  • Στελέχη του χώρου των τροφίμων και της εστίασης, σε φοιτητές, καλλιεργητές, στελέχη εργαστηρίων, συμβούλους, αλλά και σε όσους θα ήθελαν να αποκτήσουν μία ολοκληρωμένη γνώση σχετικά με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και την γευσιγνωσία
Πληροφορίες

Διάρκεια Προγράμματος: 2 ημέρες

Ολοκληρώνοντας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα οι συμμετέχοντες θα γνωρίζουν τις κατηγορίες ελαιόλαδων, τις θετικές αλλά και αρνητικές ιδιότητες του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, θα έχουν αποκτήσει ολοκληρωμένη γνώση σχετικά με την ελαιοκαλλιέργεια και παραγωγή, την ελαιοποίηση, τους διεθνείς κανονισμούς, τις κατηγορίες και τα κριτήρια ποιότητας, το λεξιλόγιο της οργανοληπτικής μεθόδου, την τυποποίηση, αποθήκευση, συσκευασία, συντήρηση του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, την επισήμανση στην συσκευασία, αλλά και τις ορθές πρακτικές που πρέπει να εφαρμοστούν σε ελαιοσυγκομιδή, ελαιοτριβείο, αποθήκευση και τυποποίηση προκειμένου να παραχθεί εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας.

Επίσης θα αναλυθούν οι μέθοδοι αποφυγής οργανοληπτικών ελαττωμάτων, όλες οι Ελληνικές ποικιλίες, η μέθοδος οργανοληπτικής αξιολόγησης, επιπλέον θέματα που αφορούν τον καταναλωτή καθώς και την γευστική αρμονία εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου και φαγητού.

Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για θέματα που αφορούν τα ελαιοτριβεία και την συμμετοχή τους στην ποιότητα του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου.

Τέλος θα αναφερθούν οι διεθνείς διαγωνισμοί και πως επιλέγουμε την συμμετοχή μας, πως προετοιμαζόμαστε για συμμετοχή σε εκθέσεις, ενώ ξεχωριστή ενότητα είναι η δημιουργία επισκέψιμων χώρων γευσιγνωσίας.

Η ανωτέρω θεωρία εμπλουτίζεται με δεκάδες βίντεο και εκατοντάδες φωτογραφίες με καλές και κακές πρακτικές, από όλο τον κόσμο, προκειμένου να βοηθηθούν οι εκπαιδευόμενοι με παραδείγματα να κατανοήσουν την θεωρία.

Οι μέθοδοι διδασκαλίας που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνουν διαλέξεις, πρακτική εξάσκηση και ομαδική συνεργασία.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συμμετέχοντες καλούνται να διεκπεραιώσουν ομαδικές και ατομικές ασκήσεις και εργασίες, καθώς και Role playing exercises, που στόχο έχουν την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους (διαχείριση χρόνου, ομαδικό πνεύμα, συνεργασία).

Στο τέλος, ένα τεστ αξιολόγησης και ένα ερωτηματολόγιο ικανοποίησης διανέμονται στους συμμετέχοντες με σκοπό την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της εκπαίδευσής τους και της επίτευξης των σκοπών της.

  • Μέθοδος οργανοληπτικής αξιολόγησης παρθένων ελαιόλαδων (σύμφωνα με τις προδιαγραφές του διεθνούς συμβουλίου ελαιοκομίας)
  • Θετικές και αρνητικές ιδιότητες και πως τις ξεχωρίζουμε
  • Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του παρθένου ελαιόλαδου
  • Ορθές πρακτικές (σύμφωνα με το διεθνές συμβούλιο ελαιοκομίας) για καλλιέργεια, συγκομιδή, ελαιοποίηση, αποθήκευση και τυποποίηση
  • Πως επιλέγουμε και τι προσέχουμε στα ελαιοτριβεία
  • Φιλτράρισμα και μέθοδοι φιλτραρίσματος
  • Αποθήκευση, δεξαμενές, συνθήκες απουσίας οξυγόνου με άζωτο, απαιτήσεις χώρου
  • Ιχνηλασιμότητα
  • Ελληνικές ποικιλίες και ανερχόμενες ελληνικές ποικιλίες
  • Διεθνείς ποικιλίες (βόρειο και νότιο ημισφαίριο)
  • Διεθνείς κανονισμοί και κανονισμοί Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας
  • Συσκευασία (νομοθεσία, επιτρεπόμενα υλικά, εμπορικά μεγέθη, καλές και κακές πρακτικές, επιλογή φιάλης)
  • Καταναλωτής και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο – πως επιλέγουμε και τι προσέχουμε
  • Διατροφική αξία εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου
  • Φαινόλες και ο ρόλος τους
  • Γευστική αρμονία ελαιόλαδου και φαγητού (με παραδείγματα)
  • Επίδραση των χημικών ιδιοτήτων του ελαιόλαδου στην γεύση και την ποιότητα
  • Διεθνείς Διαγωνισμοί και οι προδιαγραφές τους
  • Πως επιλέγουμε, πως προετοιμαζόμαστε, τι λάθη κάνουμε στις εκθέσεις
  • Πρότυπα πιστοποίησης που απαιτούνται (ISO 22000, HACCP, BRC κτλ. και η εφαρμογή τους στο ελαιοτριβείο, στην τυποποίηση, αποθήκευση, μεταφορά και εμπορία του ελαιόλαδου)
  • Νομοθεσία ελαιόλαδου
  • Χημικές αναλύσεις που απαιτούν οι κύριες χώρες στόχοι εξαγωγών
  • Νομοθεσία αποβλήτων
  • Βιολογικό ελαιόλαδο
  • Νομοθεσία ετικέτας (επισήμανση ελαιόλαδου)
  • Εξαγωγές: διεθνείς εμπορικοί όροι, θέματα προώθησης και marketing, ο ρόλος των social media
  • Απαιτήσεις για διοργάνωση γευστικών δοκιμών ελαιόλαδου
  • Ελάχιστες απαιτήσεις, σημεία προσοχής σε επισκέψιμους χώρους
  • Γαστρονομικός τουρισμός
Φόρμα Ενδιαφέροντος
Παρακαλώ συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος

Διαθέσιμα προγράμματα

Δείτε τα διαθέσιμα προγράμματα που διαθέτουμε

Ημερομηνία
Πρόγραμμα
Συμμετοχή
10-11/05/2025
Εφαρμογή Ορθών Πρακτικών από τη Συγκομιδή ως την Τυποποίηση Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου

Γιατί να επιλέξετε την BQC

Για την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων επιλέγονται εισηγητές καταξιωμένοι, με μεγάλη γνώση και εμπειρία στο χώρο των Συστημάτων Διαχείρισης και, κατ’ επέκταση, των προτύπων.

Η BQC, αναγνωρίζοντας τις σύγχρονες τάσεις στον τομέα της Κατάρτισης, έχει δημιουργήσει ένα ευρύτατο δίκτυο εμπειρογνωμόνων και εκπαιδευτών σε όλον τον κόσμο, το οποίο χρησιμοποιεί για να προσφέρει γνώσεις και εμπειρία υψηλού επιπέδου στον τομέα της Εκπαίδευσης.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρει η BQC είναι πιστοποιημένα από το Διαπιστευμένο φορέα Πιστοποίησης Προσωπικού STAREGISTER, μέλος του IPC, παρέχοντας έτσι την δυνατότητα έκδοσης διαπιστευμένων πιστοποιητικών σύμφωνα με το πρότυπο ISO/IEC 17024:2012 σε όσους συμμετέχουν με επιτυχία στα προγράμματα και παράλληλα, διεθνή πιστοποίηση και αναγνωρισιμότητα.

Προτεινόμενοι Συνδυασμοί Πιστοποιήσεων

...