Φόρμα Ενδιαφέροντος

Παρακαλώ συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος

Το πρότυπο ISO 37002:2021 παρέχει αναφορά σε πράξεις ή παραλείψεις που μπορεί να οδηγήσουν σε παραβατικές, αθέμιτες ή επικίνδυνες πρακτικές εντός ενός δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα. Μελέτες δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό αδικημάτων έρχεται στην προσοχή του εμπλεκόμενου δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα μέσω αναφορών από το προσωπικό του φορέα ή από άτομα σχετιζόμενα με τον φορέα.

Στην Ελλάδα είναι σε ισχύ ο Nόμος 4990/2022 για την προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις ενωσιακού δικαίου ενώ η ΚΥΑ 47312 (ΦΕΚ 6944/Β/2023) εξειδικεύει τον ανωτέρω Νόμο αναφορικά με τη διαδικασία υποβολής, παραλαβής και παρακολούθησης της αναφοράς σε φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Κρίσιμοι τομείς ενωσιακού δικαίου θεωρούνται δημόσιες συμβάσεις, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, προϊόντα και αγορές, ασφάλεια και συμμόρφωση των προϊόντων, ασφάλεια των μεταφορών, προστασία του περιβάλλοντος, προστασία από την ακτινοβολία και πυρηνική ασφάλεια, ασφάλεια των τροφίμων και των ζωοτροφών, καθώς και της υγείας και της καλής μεταχείρισης των ζώων, δημόσια υγεία, προστασία των καταναλωτών, προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, καθώς και της ασφάλειας των συστημάτων δικτύου και πληροφοριών.

Σύμφωνα με το πρότυπο οι βασικές υποχρεώσεις των φορέων περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Ορισμό Υπεύθυνου Παραλαβής και Παρακολούθησης Αναφορών (ΥΠΠΑ) και δήλωση αυτού στην Επιθεώρηση Εργασίας
  • Ανάπτυξη διαδικασίας και συστήματος εσωτερικής υποβολής, παραλαβής και παρακολούθησης αναφοράς
  • Ορισμό αρμόδιου οργάνου (π.χ. Επιτροπής) για τη διερεύνηση της αναφοράς

Η εφαρμογή του συστήματος έχει ως αποτέλεσμα:

  • Την ενθάρρυνση και διευκόλυνση της αναφοράς αδικημάτων
  • Την υποστήριξη και προστασία των πληροφοριοδοτών και άλλων ενδιαφερομένων μερών
  • Τη διασφάλιση της ορθής και έγκαιρης αντιμετώπισης των αναφορών παραπτωμάτων
  • Τη βελτίωση της οργανωτικής κουλτούρας και διακυβέρνησης
  • Την μείωση των κινδύνων αδικοπραγίας

Το σύστημα διαχείρισης καταγγελιών του προτύπου βασίζεται στις αρχές της εμπιστοσύνης, της αμεροληψίας και της προστασίας. Είναι προσαρμόσιμο και η χρήση του ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος, τη φύση, την πολυπλοκότητα και τη δικαιοδοσία των δραστηριοτήτων του φορέα. Μπορεί να βοηθήσει το φορέα να βελτιώσει την υπάρχουσα πολιτική αναφοράς αδικημάτων και τις διαδικασίες αναφοράς αδικημάτων ή να συμμορφωθεί με την ισχύουσα σχετική νομοθεσία

Σε ποιους απευθύνεται

  • Φορείς του Δημοσίου (φορείς του Δημοσίου έως και 49 ατόμων αρμοδιότητες Υ.Π.Π.Α. ασκεί ο Σύμβουλος Ακεραιότητας ή όπως αλλιώς ορίζεται από τη νομοθεσία)
  • Φορείς του ιδιωτικού τομέα των πενήντα και άνω εργαζομένων
  • Φορείς του ιδιωτικού τομέα ανεξαρτήτου αριθμού εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στους τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, προϊόντων και αγορών, μεταφορών και περιβάλλοντος, καθώς και σε φορείς που λειτουργούν βάσει απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, ή των οποίων οι δραστηριότητες δύνανται από τη φύση τους να προκαλέσουν κίνδυνο για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Παρέχεται καθοδήγηση σε φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για τη δημιουργία, την εφαρμογή, τη διατήρηση και τη βελτίωση ενός συστήματος διαχείρισης καταγγελιών.

Τα οφέλη που προσφέρει

Επίδειξη της δέσμευσης της ηγεσίας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση αδικημάτων

Ενθάρρυνση των ανθρώπων για έγκαιρη υποβολή αναφορών για αδικήματα

Περιορισμός και πρόληψη άστοχης μεταχείρισης καταγγελιών

Ενθάρρυνση μιας κουλτούρας διαφάνειας, ακεραιότητας και λογοδοσίας

Η επιχείρηση που ενδιαφέρεται να πιστοποιηθεί κατά ISO 37002:2021 Whistleblowing Management Systems – Guidelines έρχεται σε επαφή με την BQC και αφού ενημερωθεί από κάποιον υπεύθυνο, συμπληρώνει και αποστέλλει την αίτηση πιστοποίησης με email στο info@bqc.gr ή με fax στο 2112213726.

Η BQC διαθέτει πιστοποιημένους επιθεωρητές και εμπειρογνώμονες διασφαλίζοντας έτσι την απαραίτητη γνώση και εμπειρία σε οποιοδήποτε αντικείμενο. Οι επιθεωρητές μας αντιμετωπίζουν κάθε πελάτη σαν επιχειρηματικό συνεργάτη ώστε να επιτυγχάνονται επιθεωρήσεις με μεγάλη εξειδίκευση, αναλυτικά αποτελέσματα και Υψηλή προστιθέμενη Αξία για κάθε επιχείρηση. Μπορούμε να σας βοηθήσουμε να ενισχύσετε την αξιοπιστία του Οργανισμού σας, διασφαλίζοντας ότι οι καταγγελίες αντιμετωπίζονται με ακεραιότητα, εμπιστευτικότητα και σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Είμαστε εδώ για να σας υποστηρίξουμε σε κάθε βήμα της διαδικασίας πιστοποίησης, παρέχοντας αξιόπιστες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

Διαδικασία Πιστοποίησης / Απαραίτητα Έγγραφα​

Η επιχείρηση που ενδιαφέρεται να πιστοποιηθεί με βάση το Πρότυπο Πιστοποίησης ISO 9001 έρχεται σε επαφή με την BQC, και αφού ενημερωθεί από κάποιον υπεύθυνο, συμπληρώνει και αποστέλλει την αίτηση πιστοποίησης με email στο info@bqc.gr.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης, ορίζεται η ομάδα επιθεώρησης που θα πραγματοποιήσει την επιθεώρηση, η οποία γίνεται σε 2 στάδια που περιλαμβάνουν επιτόπια επίσκεψη. Κατόπιν επιτυχούς επιθεώρησης εκδίδεται πιστοποιητικό συμμόρφωσης το οποίο έχει τριετή διάρκεια και υποστηρίζεται με δύο ετήσιες επιθεωρήσεις επιτήρησης. Μετά το πέρας των τριών ετών το Πιστοποιητικό επανεκδίδεται κατόπιν επιθεώρησης επαναπιστοποίησης.

Προτεινόμενοι Συνδυασμοί ISO

...

Προτεινόμενοι Συνδυασμοί Εκπαίδευσης

...